Koncesija kineskoj kompaniji: Auto-put ili kredit od milijardu maraka?

Izgradnja i podizanje kvaliteta saobraćajnica, npr. izgradnja auto – puteva, se smatra vrlo stimulativnom mjerom za razvoj ekonomije u cjelosti. Iza ove osnovane pretpostavke stoje određeni uslovi. A ti uslovi su: da postoji dovoljan saobraćajni potencijal za upotrebu novoizgrađenih auto – puteva, kao i to da će se izgradnjom auto – puta postići veće koristi (vrijeme, novac) od troškova.

Vlada Republike Srpske je objavila da je postigla sporazum sa kineskom kompanijom o izgradnji auto – puta Banjaluka – Prijedor u dužini od 42 kilometra. Vlada Republike Srpske je zadužena za eksproprijaciju zemljišta, a kineska kompanija izrađuje projekat i sprovodi izgradnju auto – puta. Vrijednost ulaganja kineskog investitora je 297 miliona evra. Investitor naplaćuje putarinu, a Vlada Republike Srpske garantuje iznos putarine od 32,5 miliona evra godišnje, u toku 30 godina. To praktično znači da će Vlada svake godine doplaćivati nedostajući iznos putarine do 32,5 miliona evra.

Na bazi postojećih cijena putarine auto – puta Prnjavor – Doboj, postojećeg broja vozila koji saobraća na relaciji Banjaluka – Prijedor, kao i očekivanog broja vozila koji će koristiti najavljeni auto – put, dolazimo do očekivanog (prosječnog) godišnjeg prihoda od putarine u visini od oko 7,7 miliona KM, što je približno jednako trenutnom ukupnom prihodom od putarina na dva auto – puta u Republici Srspkoj (Prnjavor – Doboj, Banja Luka – Gradiška). S obzirom da Vlada doplaćuje nedostajući iznos do 32,5 miliona evra (uz kurs 1,95583), to znači da će Vlada prosječno godišnje doplaćivati iznos od 55,8 milion KM u periodu od 30 godina.

Dakle, ulaskom u ovaj projekat Vlada RS se obavezuje na očekivani novčani izdatak od 55,8 miliona KM u periodu od 30 godina. Ova plaćanja su potpuno jednaka izdacima na ime otplate kredita od milijardu KM, uz prosječnu kamatnu stopu po kojoj se zadužuje Vlada Republike Srpske. To znači da je preuzimanje ovih obaveza isto što i povećavanje javnog duga sa pet na šest milijardi KM!

Nije valjda da nam ne trebaju auto – putevi?

Podizanje kvaliteta infrastrukturne povezanosti na viši nivo je prijeko potrebno. Takođe smo mišljenja da građenje infrastrukture treba biti praćeno kvalitetnim studijama opravdanosti. Imajući sve gore navedeno na umu smatramo da bi vlada Republike Srpske trebala prvo da ulaže napore i sredstva kako bi oživjela željeznički saobraćaj (koji je najznačajniji pokretač industrije), te sanirala kolovozne zastore na postojećim magistralnim, regionalnim i lokalnim saobraćajnicma. Nakon vraćanja postojećih saobraćajnica na prvobitni nivo kvaliteta i zaključka da su pojedine saobraćajnice preopterećene potrebno je redom analizirati i realizovati: proširenje traka dvosmjernih saobraćajnica, potom gradnju puteva rezervisanih za saobraćaj motornih vozila, a tek nakon što se iscrpe prethodne mjere treba se pristupiti analiziranju i gradnji auto-puteva.

Izgradnja auto-puta Banja Luka – Prijedor na postojećem i predviđenom nivou saobraćajnog opterećenja nije neophodna, a sporazum sa kineskim partnerom je finansijski izuzetno nepovoljan. Ako su bilo kakvi infrastrukturni radovi potrebni na ovom putnom pravcu, put rezervisan za saobraćaj motornih vozila bi u potpunosti ispunio sve zahtjeve koji se nameću, a bio bi višestruko jeftiniji i pristupačniji stanoviništvu.

Da bi postojao dovoljan saobraćajni potencijal za gradnju auto – puta potrebno je razvijati privredne grane koje imaju najveće koristi od toga (turizam i sl.).


(S. Kresojević,  I.Begić)

, , ,

Komentariši