Plaćam porez na posjedovanje oba bubrega, porez na izvađeno slijepo crijevo

Registrujem prije par dana auto. Nosim 6 kila uplatnica u poštu, ulazim do šaltera, svi me u čudu gledaju što se krstim dok službenici predajem uplatnice. Plaćam vodoprivredu, putarinu, porez na auto, porez na posjedovanje oba bubrega, porez na izvađeno slijepo crijevo, porez za gradonačelnikovo auto od 126000 KM… E, sad kad si ga registrovao, valja ga i natankati…

Ali prije tankanja valja popraviti kugle, krajnice, lafete, manžete… a sve to oštećeno od ovih izuzetno skupo naplaćenih akciznih puteva. Prođe i to, zaustavi me u nedjelju policija. De ti njima objasni sada čemu ti služi blatnjava lopata i kramp u gepeku.

Objasni da moraš imati lopatu da popraviš vododerinu na putu da dođeš kući, ne znaju ljudi ni gdje žive… Izludili su narod do kraja… Pusti mene policija, vide ne mogu sa budalom. Onda se sjetim da imam dva pasoša u džepu, da imam mogućnost da idem iz tih stopa, bez čekanja pred kojekakvim konzulatima.

Ali onda shvatim da je to cilj – otjerati sve ljude koji misle svojom glavom kako bi ostao lakomisleni puk kojim je lako manipulisati. E pa zeznuli ste se! Ja ostajem ovdje na zemlji mojih predaka do zadnjeg!

Komentariši